Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PAINTBALL ;

To paintball ( χρωματοσφαίρηση ) είναι ίσως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο extreme άθλημα στον κόσμο. Στην Αμερική όπου και πρωτοξεκίνησε, έχει ήδη ξεπεράσει σε δημοτικότητα αθλήματα όπως το snowboard. Για την ιστορία, το σημάδεμα ( μαρκάρισμα ) με « όπλα» με μπογιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανική δασική υπηρεσία για τον καθορισμό των προς υλοτόμηση δένδρων.

Πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο η μία ομάδα προσπαθεί να εξοντώσει την άλλη χρησιμοποιώντας μπίλιες με μπογιά οι οποίες εκτοξεύονται μέσα από ειδικά « όπλα» που ονομάζονται μαρκαδόροι ( καθώς μαρκάρουν έναν αντίπαλο ). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξει κανείς paintball. Οι ομάδες συνήθως στο πεδίο μας μπορούν να αποτελούνται από 3 έως 6 παίκτες.

Στο πεδίο μας υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι παιχνιδιού οι οποίοι είναι οι παρακάτω

1. ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΝΤΩΣΗ όπου οι δύο ομάδες προσπαθούν απλά και μόνο να εξοντώσουν η μία τους παίκτες της άλλης.

2. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΒΑΣΗΣ όπου στόχος κάθε ομάδας είναι η αρπαγή της σημαίας βάσης της αντίπαλης ομάδας.

3. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΝΟΛΟΥ ΣΗΜΑΙΩΝ ( βάσης , πλευρών , εξώστη ) .

Στους δύο τελευταίους τρόπους παιχνιδιού μπορεί να καθορισθούν και χρονικοί περιορισμοί.

Είναι επίσης δυνατός ο κατόπιν συμφωνίας των ομάδων καθορισμός τρόπου παιχνιδιού τύπου σεναρίου.

Το paintball είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορείς να βγάλεις κάποιον αντίπαλο εκτός παιχνιδιού , αρκεί να τον «μαρκάρεις». Έτσι λοιπόν για να επιτύχουν οι ομάδες τον σκοπό τους και να κερδίσουν χρειάζεται να ακολουθήσουν τακτικές οι οποίες θα εξοντώσουν τους παίκτες της άλλης ομάδας, ενώ παράλληλα θα παρέχουν καλή και σωστή ανάπτυξη των παικτών της μέσα στο πεδίο. Παίζοντας έξυπνα μία ομάδα αρχίζει να μαζεύει πόντους από την εξόντωση αντιπάλων και την επίτευξη των αντικειμε νικών της σκοπών, έτσι ώστε με το τέλος του παιχνιδιού να ανακηρυχθεί νικήτρια.

Κάτι που δεν σταματά ποτέ κανείς να τονίζει στο πεδίο και να εφαρμόζει στο παιχνίδι είναι το θέμα της προσωπικής σωματικής ασφάλειας , καθώς και αυτής των άλλων παικτών. Κάθε παίκτης πρέπει να φοράει την μάσκα προστασίας ακόμη και μετά το τέλος του παιχνιδιού εάν βρίσκεται εντός του πεδίου. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ ένα χτύπημα σε γυμνό μάτι από μπίλια ή σε μη προστατευμένα μέρη του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες .Για την προστασία των θεατών και των παικτών που δεν αγωνίζονται το πεδίο είναι περιτριγυρισμένο με δίκτυα ύψους 4 μέτρων.

Το παιχνίδι επιβλέπεται από έναν ή περισσότερους κατά περίπτωση διαιτητές οι οποίοι ελέγχουν την εφαρμογή των κανονισμών και την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ
ΤΟ PAINTBALL

ΔΕΝ προάγει τη βία
ΔΕΝ ηρωοποιεί τον πόλεμο
ΔΕΝ διδάσκει τους ανθρώπους να πυροβολούν
ΔΕΝ προετοιμάζει τους ανθρώπους για τον πόλεμο
ΔΕΝ κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ανίκητος

ΑΝΤΙΘΕΤΑ

ΔΙΔΑΣΚΕΙ την σημαντικότητα της ομαδικής δουλειάς
ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ σε απόκτηση αυτοεκτίμησης
ΒΟΗΘΑΕΙ στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων εγρήγορσης

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

Σου δίνει να καταλάβεις πόσο ευάλωτος είσαι σε πεδίο μάχης με αποτέλεσμα να σε κάνει να μισήσεις τον πόλεμο.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP